Speelnatuur en veiligheid

21.02.2015

Terug naar het overzicht

Kinderspel werd door de stichting Springzaad in Nederland uitgenodigd om 2 dagen te vertellen over de verhouding van de wetgeving en veiligheidsnormen met speelnatuur/natuurlijk spelen.

In Nederland is men ruim 15 jaar bezig met kinderen terug in contact te brengen met natuur op een speelse manier. Dat start uiteraard met natuur open te stellen voor kinderen. Hen dus van de platgetreden paden laten afwijken en zelf op zoek gaan naar uitdagingen en hun eigen grenzen ontdekken in een voor hen onbekende omgeving. Dat resulteert in nieuwe ervaringen die kinderen vorm geven in hun verdere leven.

Kinderspel is vanaf zijn start altijd al een dwarsligger geweest. Onze visie is dat de kinderen het uitgangspunt zijn in alles wat we doen omtrent veiligheid. Normen zijn slechts een hulpmiddel en niet het doel. Dat dat niet eenvoudig is hebben we zelf met vallen en opstaan ondervonden. Maar net die tegendraadse houding heeft ons veel kennis en competentie bijgebracht.

Het is dus duidelijk dat onze noorderburen de Kinderspel aanpak appreciëren en kunnen smaken. Dat blijkt uit de commentaren van de deelnemers.

Al bij al een geslaagd initiatief dat meer dan waarschijnlijk herhaalt wordt. Nu nog België aan de gang krijgen! En dat is ook al een beetje aan het gebeuren!! Springzaad België is sinds kort een VZW die zich dezelfde doelstelling stelt, Kinderen op het voorplan plaatsen, niet de ultieme veiligheid die volwassenen verblind.

 

www.springzaad.nl

www.springzaad.be

 

Terug naar het overzicht